Gå med i Student Node

Vi har fått intervjua Tuva Palm, CTO och CPO på Nordnet. Hon anses vara en ledande tech kvinna i Sverige och har tidigare jobbat på Klarna men gick över till Nordnet förra året. Hon är inte en ”vanlig” människa utan har förutom sina två executive uppdrag på Nordnet även styrelseuppdrag i Leo Vegas och Lunar Way, och leder dessutom STHLM TECH med Tyler Crowley.

Till att börja med, hur hinner du ens med allt?

Jag vet inte om det är så att jag har lyckats jobba med saker har en passion för, eller om jag är en optimistisk typ som blir passionerad för det jag råkar jobba med, men jag gör bara saker jag tycker är kul och då är det så mycket enklare att hinna med! Det underlättar en hel del. Sedan gäller det ju att prioritera; vad är viktigast för mig just nu, för min familj, för mitt jobb, för kunden (när vi bygger produkter). Jag jobbar rätt hårt. Och mycket. Men bara när jag tycker det är kul!

Du har en tung utbildning, hur ser den ut?

Basen i min utbildning är väldigt deep tech med en civilingenjörsexamen inom datateknik på KTH och primitiva försök att forska inom algoritmer och dataarkitektur. Men jag läste även en del management och industriell ekonomi vid sidan om och insåg att jag nog behövde fläkten från näringslivet. Så efter examen jobbade jag som kompilatorutvecklare i några år, hoppade på Product management tidigt, och har jobbat i start-ups, unicorns och gigantiska enterprises under resans gång. Jag har rätt tung teknisk bakgrund, kombinerat med management och kundfokus, vilket är ovanligt. Jag har bland annat varit en av cheferna för Oracles java-plattform och arbetat som produktchef på Klara. Nu är jag alltså CTO och CPO på Nordnet där vi bygger nästa generationens bank med kunden i fokus och massa spännande teknik bakom spakarna.

Hur kom det sig att du blev så intresserad av Tech?

Jag tror det började med att min mamma, i form av entreprenör och konstnär, tidigt pushade mig att skapa nya saker, hitta passion och utveckla. Samtidigt som min lite nördiga pappa berättade om mekanik och teknik och hur världen fungerar. Därför låg det väl nära till hands att fundera på hur en dator fungerar och vad man möjligen kunde göra för kreativa saker med den. Men det var ändå inget självklart val, jag funderade på både journalist, arkeolog, arkitekt, fysiker, innan jag väl bestämde mig. Det här var ju innan .doc-boomen så tech var fortfarande lite osexigt. På den tiden ville ungdomar jobba med media fast ingen egentligen visste vad det betydde. Jag hade väl bara något mer insikt vad tech innebar, men kärleken växte fram för varje kurs jag tog och jag har inte ångrat mig en sekund. Alla borde läsa teknik!

Hur är det att vara kvinna på en ledande position i IT-branschen?

Förs och främst, det är väldigt, väldigt roligt! Det är utmanande, det är häftigt, det är att leda en utveckling som går väldigt, väldigt snabbt och vara med och påverka framtiden. För oavsett bransch så kommer IT ha en avgörande roll för hur den utvecklas. Och utvecklingen går fort, vi ser branscher som varit väldigt stabila under flera decennier disruptas av nya mer tekniska och snabbare aktörer. För några år sedan talades det mycket om den nya ekonomin, och även om orden betyder något annat idag är det just en ny ekonomi som växer fram. Där den mest innovativa och adaptiva kan köra om både stora och stabila aktörer.

Sedan, vad det gäller just att vara kvinna så finns det naturligtvis både för- och nackdelar att på ett eller annat sätt stå utanför normen. I vissa avseenden kan det vara bättre att vara kvinna, gör du ett extremt bra jobb så sticker du ut på ett positivt sätt och kanske får mer uppmärksamhet än en man skulle fått i samma situation. Men studier har visat att den som står utanför normen ofta blir ifrågasätt mer, och det är svårare att göra just ett extremt bra jobb om man blir onödigt ifrågasatt. Det gäller ju både män och kvinnor i olika roller, män blir oftare ifrågasatta som föräldrar t ex.

Men världen förändras. Vi ser mer och mer mångfald, både vad gäller etniskt ursprung, kön, bakgrund, sexualitet, mm. Allt fler blir medvetna om att mångfald inte bara är etiskt försvarbart utan att det faktiskt skapar en mer innovativ kreativ arbetsmiljö vilket gynnar affären. När jag jobbade på bolag med bas i Silicon Valley, som ligger lite före oss vad det gäller mångfald, så var det extremt sällan jag märkte någon skillnad för att jag var kvinna. Senare, i mer otekniska normativa forum, har jag några gånger mött fördomar på ett eller annat sätt. I regel helt oskyldiga. Jag tror det är viktigt att tänka att det, i regel inte är illa ment, utan baseras på oerfarenhet och en generaliseringsegenskap som gjorde att vi överlevde på savannen. Det är bara att damma av sig, visa vart skåpet ska stå, och köra vidare.

Våga göra misstag. Alla gör dem. Det är hur du agerar på det, och vad du lär dig, som definierar vem du är och vad du blir.

Tuva Palm - CTO och CPO på Nordnet

Sveriges ledande tech kvinna Tuva Palm – CTO och CPO på Nordnet.

Vilka tips har du särskilt till IT-kvinnor inför deras kommande karriär?

Först och främst, gör något du tycker är kul! Det låter banalt men det är så många jag möter som missat det. Strunta i att lägga upp en ambitiös karriärplan baserat på goda råd om vad som passar sig för att göra karriär. Jobbet tar en väldigt stor del av ditt liv, spendera den tiden med människor och uppgifter som du gillar. Gör det som passar dig just nu. Så blir framtiden något som passar dig just då.

Sedan, ta till vara på tiden som ny, både nyutexad och nyanställd. Försök lära dig så mycket som möjligt. Var inte rädd att fråga, de flesta blir bara glada när de får berätta vad de kan. De första åren i ens karriär går så vansinnigt långsamt, man tycker ofta man kan allt och vill stressa vidare, eller har panik för att man borde kunna allt (vilket man aldrig kan). Bjud kollegor på lunch och fråga ut dem, lär dig alla delar av företaget, vad tjänar ni pengar på, hur sköter operations, mm.

Våga göra misstag. Alla gör dem. Det är hur du agerar på det, och vad du lär dig, som definierar vem du är och vad du blir. Våga dela dina misstag med andra. Du ska inte ursäkta dig, ingen vill höra ursäkter, du ska berätta vad du gjort och på vilka grunder, men hur vi ska ta oss ur det, tex ’jag tog det här beslutet på grund x men det visade sig att y vilket ledde till z så nu ska vi q’. Avdramatisera det, lär dig och gå vidare.

Och, glöm inte bort att livet är långt. Men också kort. Värdera det som är viktigt i livet. Ibland behöver man ta en paus från karriär och framgångar för att fokusera på sig själv, familj, äldre släkting eller något annat som just då är viktigt. Det går att ta det lugnt några år och komma igen. Kanske når du då den mognad som gör dig redo att ta nästa steg?

Gå med i Student Node