Gå med i Student Node

Vi har fått många frågor kring hur du ska tänka vid en intervju! Därför är det dags att vi intervjuar rekryterarna. Här är vi med Isabella Johansson. Vad ska du tänka på inför intervjun och varför?

Hur sticker du ut?

Det är ett vanligt missförstånd att tro att ett CV ska ha starka färger eller en snygg design, men det viktiga är att visa att CV stämmer överens med kravbilden som finns i annonsen.

Hur ska man agera om man inte får något svar efter intervjun?

Det är helt okej att höra av sig och fråga rekryteraren varför man inte fått svar eller kanske inte gått vidare. Många gånger kan man ha blivit missförstådd för att vissa kompetenser inte har kommit fram.

Hur förbereder man sig inför intervjun?

Läs på om tjänsten och företaget du ska jobba på. Glöm inte att även läsa på om konsultföretaget om du ska vara konsult någonstans.

Men om jag redan har relevant kompetens, varför ska jag ”alltid läsa på” om varje företag?

Tänk dig att du själv driver ett företag och ska rekrytera någon. Då vill du ha en person som är driven, vill göra sitt bästa, är glad på jobbet och tycker att det är kul. En sådan person skapar mycket bättre resultat. Därför är det viktigt att den som anställer dig ser att du är intresserad av dem. Du måste ha läst på för att visa det intresset – berätta varför du tror att du passar och kan bidra just där! Företagen värderar ofta drivkraft och personliga egenskaper högt.

Hur märks det att jag inte är förberedd inför en intervju?

Om du svarar generellt, upplevs som ointresserad, och inte har några frågor om tjänsten, märks det väldigt snabbt. Så se till att du själv vet varför du är intresserad.

Vilka är de vanligaste misstagen?

Det vanligaste misstaget är att agera upprört eller aggressivt, eller att svara otrevligt om man får ett ”nej tack”. Vi förstår att det är svårt och det är väldigt många som söker jobb just nu.

Men om jag ändå inte fått jobbet? Varför är det ett stort misstag att agera upprört då?

För att nästa gång vi rekryterar, eller om det företaget anställer en ny, kommer de komma ihåg dig.

Hur lämnar man ett starkt och bra intryck efter en intervju?

Se till att vara trevlig, engagerad och vara dig själv. Var trevlig, engagerad, förbered dig, och hör gärna av dig efter intervjun om du undrar hur processen går. Men mer än så kan du inte göra. Är du rätt person, är du rätt person.

Till sist vill vi tacka Isabella som ställde upp i intervjun och önska dig som söker jobb ett stort lycka till på nästa intervju!

Gå med i Student Node