Gå med i Student Node

I denna intervju går vi in mer detaljerat på just programmering och hur du utvecklar en bra android-app. Vi träffar Jonas Petersson som är rankad som en av Sveriges bästa utvecklare. Han är specialiserad på android-utveckling och har en lång och gedigen historia av att utveckla många appar. I denna intervju utelämnas spännande historier som exempelvis hur Prisjakt-appen gjordes av Jonas. Han ringde VDn och frågade om han kunde få göra en app själv åt dem och fick tillstånd, Prisjakts utvecklare satte upp API:er till Jonas och en vecka efter att Jonas fick tillgång till dem fanns appen. Den vann senare priset som bästa appen.

Kort om Jonas och intervjun

Jonas har jobbat på många spännande företag och självklart är Spotify ett av dem. Ovan ger han tips om hur du kan komma igång bra med utveckling av en bra och snabb android-app. Vi får svar på frågor som om kross-kompilering med cross-platform Software Development Kit (SDK) som Corona, Unity och PhoneGap verkligen är bra samt en övergripande bild samt jämförelse av Java och Kotlin som du skriver en android-app i.

Kotlin vs Java

Kotlin är inte lika ”pratigt”, det blir färre kod för precis samma sak som Java skulle lyckas med. Så för någon som kan Java rekommenderar Jonas Kotlin. Däremot är Kotlin lite mer kryptiskt, det är svårare att se var man har gjort fel än i Java. Därför rekommenderar Jonas att du börjar att lära dig Java för att göra androidappar, sen kan du gå över till Kotlin.

Är kompilering av kod med SDK en bra genväg?

Generellt sätt så blir många Javascript-baserade språk tunga även när de kompilerats. Historiskt sett har apparna blivit buggiga och liknande om det är mycket som ska hämtas. Även när du scrollar i appen kan det hacka mycket enligt Jonas. Därför var rådet att inte använda kross-kompilering för större appar som du kanske gör till olika företag som ska bli nöjda. Däremot kan det fungera bra i vissa sammanhang som när inte lika mycket ska hämtas.

Kolla in intervjun för mer utförliga svar och diskussion.

Gå med i Student Node