Gå med i Student Node

Michelle Cañada är student på KTH och läser Industriell Ekonomi. I vår är det dags för henne att examinera. Att sluta skolan och gå in i arbetslivet möts säkert med blandade känslor bland studenterna. Hon berättade lite om tankarna kring det.

Vad är det du studerar?

-Jag läser femte året på Industriell EkonomiKTH, inriktning datateknik och kommunikation. Som master har jag inriktning människa-datorinteraktion. Jag valde att gå mot IT och finanssidan kan man väl säga, men det valet har inte alltid varit så självklart eftersom jag varit intresserad av olika branscher som jag har varit och sommarjobbat i tidigare.

-Egentligen ville jag faktiskt bli läkare men jag insåg nånstans på gymnasiet att jag var rädd för blod och att det förmodligen inte skulle passa mig att arbeta jourtimmar. Så jag började intressera mig  för vad man kunde göra med matte och NO ämnena och insåg att ingenjör kunde vara någonting.  Jag träffade KTH på en utbildnings & universitetsmässa, SACO mässan.

Vad ser du fram emot och är du orolig inför examen?

-I första hand ser jag fram emot att vara lite ledig.  Sen ser jag fram emot att börja mitt nya jobb som Trainee på Tieto. Jag var väl mest orolig innan jag fick mitt heltidsjobb, vart jag skulle landa och i vilken bransch eftersom min utbildning är så bred. Men nu är jag inte alls orolig.

Finns det något som kan särskilja en ur mängden som student?

-Ja om jag utgår ifrån mig själv så tror jag ändå att det är bra med engagemang som visar på att man kan leda redan tidigt. Alltså redan under utbildningen, att man testat på att leda andra. Så tror jag att relevant arbetslivserfarenhet inom andra företag är bra så att man kanske inte bara har jobbat på till exempel cafe. Det är nog värdefullt att som student ha jobbat med något  som är inriktat mot utbildningen under studietiden.

Och det har du gjort en tid nu?

-Ja, jag extrajobbar på SEB på deras private banking avdelning som assistent inom rådgivningsprocessen. För det första har jag lärt mig jättemycket om bankvärlden och alla de regler de måste hantera. Det är en ganska speciell bransch. Där har jag lärt mig att jobba mot tighta deadlines och utvecklas i rollen som analytiker.

Hur gör du för att hinna plugga och arbeta samtidigt?

-Jag tycker faktiskt att jag har blivit mer strukturerad och motiverad av att ha ett extrajobb. Det har fungerat väldigt bra det senaste året när jag jobbat samtidigt som jag varit student. Jag tror att jag hade en sämre struktur när jag inte gjorde någonting förutom att plugga för nu känner jag att den tiden jag är ledig måste jag faktiskt sätta mig ned och göra mina saker. Nu blir jag mer effektiv i allting istället. Men det är såklart, man måste planera och ha noggrann kalender över när man ska lämna in saker så att man alltid har en plan.

Sammanfattning:

Jobba extra kan i vissa fall tydligen ha motsatt effekt. Att man som student får lättare att fokusera och planera sin tid. Det kan vara ett bra tips, speciellt eftersom ni får både erfarenhet och mycket behövda cash. Gå på mässor och testa olika evenemang. Man vet inte alltid exakt vart man vill med breda utbildningar, då är ett bra sätt att prova på så många extrajobb som möjligt.

Tack för att du tog dig tid Michelle.

Gå med i Student Node