Gå med i Student Node

I samarbete med Tele2 vill vi lära oss mer om utvecklingen av IoT  (Internet of Things) och IoT jobb. Därför intervjuar vi Maria Pettersson, HR Business Partner på Tele2 IoT. Hon anses som en av de mäktigaste personerna på LinkedIn enligt Chef där hon också delgivit sina tips för att lyckas på LinkedIn. Visste du att Tele2 jobbar stenhårt med IoT?

Maria Pettersson

Maria Pettersson, HR Business Partner på Tele2 IoT.

I de faktiska IoT-enheterna är fortfarande C dominerande, även om abstraherade ramverk baserade på NodeJS och Python blir allt vanligare.

– Vad är nytt just nu hos Tele2 IoT?

Vi gör flertalet nya saker som är unika inom IoT, men den mest spännande utvecklingen just nu  är inom ”neural networks” som analyserar de miljoner anslutna enheterna vi har över hela världen. The neural network använder metadata från nätverket för att ge oss och våra kunder insikter kring uppkopplad kundupplevelse och vilka enheter som gör vad och vart.  Neural networks  är den senaste tekniken och toppmodernt och vi arbetar för att hitta användningar i alla våra produkter.

– Är det några särskilda programmeringsspråk eller annat som är relevant att lära sig om man vill ha IoT Jobb?

IoT-lösningar implementeras i en myriad av ramverk och programmeringsspråk. En trend just nu är att de stora Cloud-leverantörerna alla levererar ramverk för IoT, oftast baserade på MQTT. En bra idé kan därför vara att skapa konton hos t.ex. Amazon Web Services, Microsoft Azure mfl. och bekanta sig med deras IoT-tjänster. När det gäller programmeringsspråk så beror det i stor utsträckning på var i IoT-stacken man arbetar. I de faktiska IoT-enheterna är fortfarande C dominerande, även om abstraherade ramverk baserade på NodeJS och Python blir allt vanligare. För backend-lösningar i molnet så är Java och NodeJS allra mest populärt.

– Finns det några nya coola produkter på gång hos er som du får berätta om?

Vi har så mycket coolt på gång, men vilka produkter och tjänster vi utvecklar för tillfället är såklart svårt för mig att prata om. Men tänk i former som att göra världen till en bättre plats och att underlätta för våra kunder, kolla gärna in vår content hub för att se mer kring vad vi gör: http://www.tele2iot.com/content-hub/

– Vad händer som nyanställd hos er det första halvåret?

Något av det allra viktigaste för oss för att fortsätta växa i en enorm fart är att rekrytera de allra bästa, få dem snabbt upp på banan och sedan behålla våra stjärnor. Så en viktig del i min roll är att ta ett helhetsgrepp kring onboarding för nyanställda. Vår onboarding för nyanställda startar redan innan personen i fråga är på plats. Vi skickar ut matnyttig information samt en bok om IoT för de som vill börja sätta sig in i området direkt. Vi är väldigt måna om att välkomna framtidens stjärnor på bästa möjliga sätt. Så vi välkomnar både med presenter, i sociala medier, presentation om den nyanställda för hela Tele2 IoT. Jag blev grymt imponerad när jag själv var ny och fick välkomsthälsningar från c.a. 40 stycken på bolaget. Blev rejält taggad innan jag ens var på plats.

När du väl är på plats hos oss så träffar du upp din chef och blir även tillägnad en mentor som ser till att du trivs och hjälper dig under ditt första halvår hos oss. Vi har även Trainings både kring oss, våra värderingar och kultur samt IoT Introduction Training. Där lär du dig mer om våra produkter, vad de olika avdelningarna gör och lär känna andra nyanställda. Då vi växer i raketfart så har vi dessa trainings med väldigt jämna mellanrum.. =)

Vad är största anledningen till att man ska söka jobb hos Tele2 IoT?

Tele2 IoT Solutions for Sustainable Future

Tele2 IoT Solutions for Sustainable Future

Oj det finns så många! Men för mig personligen handlade det mycket om att Tele2 IoT fortfarande är en form av start-up. Samtidigt finns musklerna från ett stort bolag, där hjälp fås med mycket av det administrativa så vi kan fokusera på att skapa värde för businessen. Det är enormt drivna, smarta och kreativa människor som jobbar här samtidigt som IoT är framtiden. För mig som jobbar med HR men har ett stort intresse för den senaste tekniken och vad den kan göra för att underlätta för människor så är det drömföretaget. För mig är personalen det som skiljer många företag från varandra och gör att ett företag är framgångsrikt och ett annat inte, och IoT, det hetaste där ut, perfekt match!

Gå med i Student Node