Gå med i Student Node

Din utbildning spelar stor roll, och ännu mer impact ger den om du har lagt lite extra tanke kring dina utbildningsval. Med fristående kurser i bagaget som komplement till ett program kan du skräddarsy din studietid och profilera dig tidigt för faktum är du är en potentiell guldgruva och spelar du korten rätt har du mycket att vinna.

I den här artikeln tar jag upp mina tankar och ideér hur man kan investera i sig själv genom att välja fristående kurser som kan gynna dig i arbetslivet men även på ett personligt plan.

Skräddarsy din utbildning utanför programmet

Att läsa kurser utanför ditt program kan vara en stor fördel då du har möjlighet att bygga upp en unik profil kring dig själv samt att du kan läsa in nyttig kunskap som inte ingår i ditt specifika program men som ändå ger dig kött på benen och självförtroende inom generella områden som inte behöver vara direkt relaterade till din utbildning.

Förutsatt att du väljer relevanta kurser knutna till arbetslivet och inte lättförtjänta högskolepoäng kan detta vara användbart.

Om Generell affärsjuridik, Jöken eller Höken inte ingår i ditt program så är någon av dessa starkt rekommenderat eftersom du mest sannolikt kommer att stöta på tillfällen där viss juridisk kompetens är eftertraktat, framförallt ute i arbetslivet (oavsett vad du kommer att jobba med) men även i privatlivet om inte annat. Bara att känna att hänga med i en konversation inom ämnet kan stärka ditt självförtroende vilket verkligen kommer att hjälpa dig framöver, för vi alla kan säkert relatera till känslan när man INTE vet vad någon pratar om.

Kurser inom organisationskultur, ekonomi eller psykologi kan även ha samma effekt lite beroende på vad du själv sysslar med. Tanken är i alla fall att hitta relevanta komplement till din utbildning som kan tillföra det där lilla extra, vare sig det är på en personlig nivå eller i syfte att stärka ditt egna varumärke.

Sommarkurser är ett mycket bra exempel på tillfällen där du kan få in extra kurser utan att behöva läsa mer än helfart.

Identifiera vad du ska lägga ner tid på

Time is of the essence! Vi är inte övermänniskor, vi hinner och orkar inte med allt men att vara strategisk och selektiv med sin tid kan spara mycket på dina krafter och samtidigt ge goda resultat.

Det kan vara svårt att veta vad man vill hålla på med yrkesmässigt och mycket kan ge sig med tiden ju längre in i en utbildning man har kommit men om du vet vad du vill ägna dig åt och vad som verkligen intresserar dig så är detta något väldigt viktigt att ta vara på. Här har du chansen att profilera dig tidigt.

Ta reda på vilka specifika kompetenser som efterfrågas inom ditt område och se till att lära dig just detta. Det kan handla om att välja rätt kurser när du får tillfälle om du läser ett program men framför allt att lägga ner tid utanför din ”officiella” utbildning för att förkovra dig inom en specifik kompetens. Detta kan vara ett ess i rockärmen som kan ge dig en konkurrensfördel ute på arbetsmarknaden.

Det är ofta viktigt att ha kunskap med specifika verktyg som visar på en praktiskt kompetens vilket ofta är en nödvändig lucka att fylla för dig som läser en teoretiskt centrerad utbildning.

För t.ex. ekonomer kan det vara att införskaffa ett certifikat i något praktiskt verktyg som t.ex. excel eller share point eller något annat finansiellt verktyg.

Det är även vanligt att kunskap efterfrågas inom program som photoshop eller illustrator, även för för utbildningar inom mjukvaruteknik och IT som inte har någon direkt koppling till design. Detta eftersom att det är ofta eftertraktat för ingenjörer att kunna visa sina work in progress på ett användarvänligt sätt för, (gärna grafiskt) för den som inte besitter samma kompetens inom det område produkten utvecklas i.

Poängen är i alla fall att man ska ska kunna påvisa förståelse för den kompetens som eftertraktas inom det område man planerar att vara verksam inom och det är upp till dig att ta reda på vad som just är rätt för dig eftersom att ens mål, förväntningar och utbildningsbakgrunder kan skilja sig så pass mycket. Dags att jaga information.

Happy hunting!

Gå med i Student Node