Gå med i Student Node

Vi intervjuar Jennifer Ljungquist om hur man hittar rätt masteruppsats. Hon är med i vårt nätverk och studerar industriell ekonomi på KTH, femte året med inriktning finansiell matematik. Hon har precis påbörjat sin masteruppsats och ger sina tips för vad du kan göra för att hitta rätt uppsatsämne!

Till att börja med, varför valde du industriell ekonomi?

Jag valde samhälle & ekonomi-programmet på gymnasiet. Jag hade tänkt att jag skulle läsa ekonomi på Uppsala Universitet men under tredje året på gymnasiet kände jag att matematik var väldigt intressant. Efter att ha läst på lite kring vilka utbildningar som fanns blev jag intresserad av Civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi. Programmet visade sig vara en bra kombination av ekonomi, som jag gillat sedan tidigare, och matematik, som jag hade börjat intressera mig för mer och mer.

Hur uppkom intresset med matematik?

Jag har alltid gillat det, jag är logiskt lagd. Under tredje året på gymnasiet läste jag matematik D, som det hette då, och vi fick i uppgift att lösa verkliga matematiska problem. I projektet kom jag i kontakt med en uppgift från en gammal civilingenjörstenta, vilken jag tyckte lät väldigt intressant och utmanande. Det skapade ett nytt intresse för mig och därför valde jag att gå en matematisk inriktning.

Var ska du skriva din masteruppsats?

Jag skriver på Nasdaq om marknaden för hållbara obligationer. Det är ett superspännande uppdrag! Vi fick möjligheten till detta genom en finanskurs vi läste i höstas. Kursen gick ut på att göra ett projekt på ett företag och jag med min grupp blev tilldelade ett uppdrag inom just hållbara obligationer på Nasdaq. Så vi har egentligen jobbat med detta under hela hösten och kommer nu göra en implementation av en av de rekommendationer vi gav Nasdaq.

Jag är väldigt intresserad av hållbarhet eftersom det är ett så aktuellt och viktigt ämne. Marknaden för hållbara obligationer är fortfarande relativt liten men har mycket potential att växa vilket gör att vårt jobb känns givande. Jag är övertygad om att detta är rätt masteruppsats för mig.

Är du intresserad av att veta vad en arbetsgivare vill att du kan? Läs ”arbetsgivarens drömkanidat”

Hur har du gjort för att göra dig konkurrenskraftig?

Första året fokuserade jag bara på studierna för att komma in bra i universitetsvärlden. Under andra året började jag jobba extra på Mio för att få lite arbetslivserfarenhet samt en extra inkomst. Därefter jobbade jag ett halvår som lärarassistent på KTH inom sannolikhetsteori och statistik. Under denna tid lärde jag mig en hel del, främst inom pedagogik och ledarskap. Mitt senaste arbete var på Benify där jag gjorde ett internship på tre månader. Det var jätteroligt, speciellt eftersom jag fick möjlighet att utvecklas inom fältet jag pluggar.

I övrigt har jag varit aktiv i olika studentföreningar och -grupper. Detta är något man bara kan vara en del av en gång i livet så även om det låter lite klyshigt, ta chansen! Man lär sig mycket och framförallt lär man känna många härliga människor. Förutom detta kan jag tipsa om att vara aktiv på LinkedIn om det är jobb du är ute efter. Där finns många möjligheter att hitta arbeten och rekryterare som kan se din profil. I övrigt är det bra att kontakta folk du känner som kan hjälpa dig få intervjuer på intressanta arbetsplatser.

Vad tycker du är avgörande för valet av rätt masteruppsats?

Jag tycker att du ska ta ett område som du känner dig intresserad av och där du kan lära dig saker. Kan man kombinera detta med att välja en arbetsgivare som man också kan tänka sig att fortsätta att jobba på i efterhand är det ännu bättre. Men passa på att utveckla dig själv och lära dig mer om det område du vill jobba inom. Jag och min uppsatspartner fick egentligen ett annat ex-jobb innan Nasdaq-uppdraget som vi också tyckte lät roligt. Det som fick oss att välja Nasdaq var att vi pluggar finans och ville se mer av den branschen. Att det dessutom råkade bli inom hållbarhet var en fantastisk tillfällighet!

Vi intervjuar Jennifer om hur hon förstod vilken rätt masteruppsats skulle vara för henne.

Vi intervjuar Jennifer om hur hon förstod vilken rätt masteruppsats skulle vara för henne.

Gå med i Student Node