Gå med i Student Node

Trött? Då ska du satsa på att sova!

Sömn och vakenhet hänger i hop. Du sover för att vara pigg, vaken och alert. När du sover checkar du in din kropp på en nattlig service där din kropp och dina celler scannas av, rensas ut eller repareras och gör dig redo för en ny dag i vakenhet.

Är det då katastrof att sova för lite?

Ibland tar det vakna livet nattens utrymme och vi får mindre sömn än vad vi behöver. Att sova för lite fungerar under en period men ganska snart känner du av din sömnbrist. Du vet hur det känns när kropp och sinne är trött. Du fungerar sämre och längtar bara efter att få lägga dig.

Långvarig brist på sömn gör dig inte bara trött, sur och grinig. Det ger dig även sämre kontakt med ditt inre liv och du drömmer sämre. Sömn och drömmar är i avgörande för ditt immunförsvar och påverkar även din förmåga att fatta beslut. För lite sömn under en längre period påverkar din känslomässiga intelligens, dina kognitiva funktioner och kreativitet.

Trött - sover du för lite?

Trött – sover du för lite?

Planera in korta pauser!

Vet du med dig att du är inne i en hektisk period så planera in korta pauser för microsömn eller andningspauser. 5-10 minuter göra underverk. Var påhittig och kreativ för att hitta utrymme och plats för din ”andningspaus”.

5 enkla steg till andningspaus och microvila

  • Bestäm dig för en plats – Det kan vara på tunnelbanan, på bussen eller  i bilen när du parkerat.
  • Bestäm dig för hur länge du vill koppla bort dig från yttervärlden och ställ en klocka på ringning och sätt telefonen på ljudlöst. Mellan 5-10 minuter brukar vara bra.
  • Slut ögonen och slappna av i käkarna.
  • Andas genom näsan – När du andas in, känn att din mage fylls med luft och vidgas ut. Låt din in- och utandning vara lika långa. Ett sätt är att räkna till 4 när du andas in- håll andan och räkna till 4- andas ut och räkna till 4. Det lugnar ditt sinne  och skapar balans.
  • Vid varje andetag ut känner du hur axlar och muskler släpper kontrollen och du sjunker djupt in i avslappningen. Är du riktigt trött kanske du somnar. Det är helt ok.

Hjärntrött eller muskeltrött?

Om du jobbat riktigt hårt med dina muskler så somnar du oftast ovaggad. Muskeltrötthet ger en sund trötthet medan en utarbetad hjärna däremot har en tendens att snurra fortare och du får svårt att somna och sova.  Är din hjärna van att bli matad med nya impulser och ny information och aldrig få vila svarar hjärnan med att inte vilja vila och förstår inte vitsen med att sova och koppla av. Detta är ett destruktivt tillstånd får dig och det är dags för en beteendeförändring. Hur du lever på dagen påverkar hur du sover på natten. Tar du pauser under dagen, hur ser dina matvanor ut, vad dricker du under dagen?

5 enkla steg till sömn


Sover gör du bäst på natten. De flesta somnar lättast runt 22.00 därefter piggnar kroppen till igen och är redo för sömn runt 01.00 igen. Känner du att du kväll efter kväll ligger sömnlös och så är det dags att införa en ny kvällsvana.

  • Bestäm dig för när din kväll skall börja – En promenad kan vara en bra markering för ditt sinne och din kropp att kvällen är på antågande. Titta gärna uppåt himlen och reflektera över dagen.
  • Undvik kaffe och andra uppiggande drycker.  Det kan ta upp till 18 timmar  för kroppen att helt bli av med en kopp kaffe.
  • Prova ett skönt, varmt fotbad som avkoppling innan du lägger dig.
  • Ha svalt, mörkt och tyst i ditt sovrum- Störs du av ljud som du inte kan påverka använd öronproppar.
  • Lägg dig samma tid varje kväll och håll rutinen.

Låt din nya vana få ta lite tid. Gör samma rutin kväll efter kväll. Kan låta trist men det fungerar.

Trött

Sov Gott! 🙂

Gå med i Student Node