Gå med i Student Node

Här träffar vi Maria Andersson som pluggat industriell ekonomi. Hon har jobbat som konsult men bytte bana och nu är HR-chef på Cordial. Vi ställer frågorna till henne som har ett bra helhetsperspektivet – vad får man egentligen göra som management & IT-konsult?

Hur ofta gör en konsult digitala transformationer?

På många managementkonsultföretag som Cordial får en konsult ofta i uppdrag att förändra hur människor jobbar ihop. Det kan handla om hur man samarbetar, hur organisationsstrukturen ser och hur man ska jobba internt. Men fler och fler uppdrag handlar om att man behöver ändra sitt IT-stöd. Man kan behöva ett nytt system eller byta ut ett gammalt för att kunna nå ut på marknaden eller nå sina befintliga eller potentiella kunder. Därför blir IT-kunskaper viktigare och viktigare, även hos konsulterna, inte bara för den självklara målgruppen programmerare.

”Hitta vad du drivs av, vad som är roligt och vad du vill uppnå.”

Behöver en konsult en IT-bakgrund idag?

Ja, det behövs verkligen idag så det ska du plugga är signalen från Maria! För managementkonsulter och personer som vill leda förändring är det bra att ha kunskaper från båda områdena. Det får du nytta av just när du ska genomföra stora förändringsprojekt, implementera nya system eller kasta ut gamla som vi nämnde ovan.

Tips från Marias två första år i arbetslivet

Visa att du verkligen vill ha jobbet när du söker. Du ska förmedla att det är rätt och att det är vad du vill jobba med. Självklart kan man inte veta exakt vad man vill. Men försök hitta vad du drivs av, vad som är roligt och vad du vill uppnå. Att vara konsult är en väldigt bra ingång till arbetsmarknaden enligt Maria för att man får se så många olika arbetsgivare, testa olika projekt och se problem som massor av företag tampas med dagligen.

Gå med i Student Node