Arbetslivet ställer många krav, vilken är den vanligaste oron som studenter har?
Jag tror att den vanligaste oron handlar om karriären efter examen. Räcker utbildningen, kommer jag att vara attraktiv på arbetsmarknaden? Hur gör jag mig konkurrenskraftig inför arbetslivet?
Vad brukar du föreslå som lösning på det?
Som alltid är det väldigt individuellt, alla studenter har olika bakgrunder och förutsättningar.
Studenten kan prata med en studie-och yrkesvägledaren på skolan/institutionen, vägledaren kan vara ditt bollplank. Kanske har du som student en mentor eller lärare att prata med som bollplank? Prata med en person som du känner dig trygg med.
Under min tid som karriärvägledare på Korta vägen på Stockholms universitet hade jag samtal med studenter som handlade om oro. Vi bokade flera samtalstider där vi pratade om oron, orsaken och lösningarna. Vi satte upp delmål och mål, många gånger lättade oron och då kunde studenten fokusera mer på sina studier och att söka arbete.
Vilket är ditt främsta karriärtips till studenter?
Var aktiv i sociala sammanhang. Nätverka, skaffa en mentor eller två. Sök extra arbete som studenten tror kan hjälpa hens framtida karriär. Använd LikedIn för att marknadsföra dig, nätverka, gå på olika seminarium, finns ibland gratis frukostseminarium, man kan hitta många seminarium och workshops bland annat via LinkedIn. Uppdatera profilsidan på LinkedIn efter varje avslutat kurs, nytt arbete, volontärarbete etc.
”Var aktiv i sociala samanhang. Nätverka, skaffa en mentor, gå på seminarier, använd LinkedIn och volontärarbeta.” ~ Horea Arizcurinaga
Hur tar man reda på vad man egentligen vill jobba med?
Finns olika sätt att ta reda på vad man egentligen vill arbete med. Men jag brukar prata mer om vad vill du arbete med just nu, de närmaste åren? Studenten kan ställa frågor till sig själv inför arbetslivet. Vad är viktigt för mig just nu? Är det bra lön, nära hem, flexibla arbetstider, resor, utvecklingsmöjligheter eller annat. Tycker jag om att arbeta i grupp, eller ensam, tycker jag om att träffa människor, vill jag arbeta med teknik eller inte? Jag tycker att det kan vara bra att prata med sin studie- och yrkesvägledare innan du väljer utbildning och under tiden du studerar. Då kan du få nya idéer, kunskaper och tips.
Är ideella engagemang och aktivitet i föreningar viktigt för Cv:t?
Jag tycker att det är mycket fördelaktigt om man är aktiv, engagerad ideellt och i föreningar. Det fins mycket som man kan “hjälpa” till med så som läxhjälp, bli kompis eller mentor till någon som behöver stöd av olika slag. Det finns språkcaféer där man kan fika och samtala med någon som behöver öva sig i svenska eller något annat språk som ett typ av engagemang.
Tycker du att man ska jobba deltid under studietiden? Varför?
Jag tycker att om du har möjligheten att arbeta under din studietid så absolut, ja! Kanske fungerar det inte i början av dina studier men sista året eller sista terminen. Att arbeta under sin studietid, särskilt om du har ett arbete inom din utbildning, kan ge dig försprång i din karriär. Du får referenser, kontakter och erfarenhet. Men det krävs också en uppoffring av ditt sociala liv och tid från dina nära och kära.
Lycka till med studierna och karriären!
Bästa hälsningar
Horea Arizcurianga
Studie-och yrkesvägledare