Gå med i Student Node

I denna artikelserie i skriver Anton Scotte om hur viktigt det är för studenter att bygga ett starkt personal brand för att kunna nå sina mål i ute i arbetslivet.

Det är ingen nyhet att sociala medier idag har en enorm genomslagskraft. Delar någon någonting intressant någonstans någon gång, ja du förstår nog vart jag är på väg. Det tar inte lång tid innan denna till synes obetydliga delning kan sprida sig och snabbt ha vuxit till en mindre sensation.

Självklart fungerar det inte alltid på det här sättet och det jag beskriver ovan är väl snarare undantaget är regeln men det menar inte på att vi inte ser detta fenomen överallt hela tiden. Spelar man sina kort rätt och är en person som trivs med att synas på sociala medier är det ett otroligt kraftigt verktyg att ha i sitt bälte även i yrkesmässiga sammanhang. Men sociala medier är inte allt. Det finns många vägar att gå för alla bygga upp sitt personliga varumärke eller ”personal brand” för att vara lite internationell och använda buzz-ord!

I den här artikelserien har jag valt att fokusera på de delar som jag personligen anser är viktiga i kampen om att komma ut i arbetslivet och hitta rätt för det finns en plats för alla även om det inte alltid känns så.

Så vad är ett personal brand

I själva verket är det inte mer konstigt än att bygga upp en tydlig profil kring sig själv. Det är precis som det låter, du är en produkt som arbetsgivaren i slutändan behöver överväga att köpa och du måste övertyga varför just du är rätt person att handla med. Genom att finnas online, engagera dig i aktiviteter som är knutna till din yrkesverksamma profil eller din önskade profil kan du skapa buzz runt dig själv som du sedan förhoppningsvis kommer att kunna dra nytta av i ditt framtida jobbsökande, din studietid nu och din framtida framgångssaga.

Att skapa det där ”buzzet” kring dig själv är svårt, men nödvändigt. Det är tufft där ute i arbetslivet och allt du kan göra som får dig att sticka ut från flocken kommer att kunna ge dig en knuff i baken för att nå dit du strävar men det tar tid så det är hög tid att börja nu, redan under studietiden.

Så stärker du ditt personal brand

Söker du ett jobb är det sannolikt att rekryteraren kommer att ta på sig sina goggles och gå ut på webben för en snabb Google titt. Har du spenderat lite extra tid på att optimera vad som dyker upp och mängden så har du redan där skapat dig en konkurrensfördel.

Var selektiv

Du kan visa engagemang i ideella organisationer, gärna något som du faktiskt står för och kan visa ett gediget engagemang för och inte bara ”för att”. Det är fördelaktigt om du riktar in dig på något som ligger i linje med det som du själv planerar att blir verksam inom. Detta kan självklart vara svårt att hitta men om du vet något som skulle kunna vara av intresse, kör hårt!

Bara att synas är dock inte tillräckligt för ditt personal brand. Man brukar prata om att all PR är bra PR. Men här håller jag inte med. Det är här just det med det personliga varumärket kommer in. Det är viktigt att ha en tydlig riktning och bygga upp den profil som du själv vill associeras med. Rekryteraren bör direkt kunna se varför just du är intressant och vad som gör dig till det där lilla extra till skillnad från resten av alla John Doe’s i cv högen.

Har du en proffsig bild, är du kreativ och kan komma up med en egen slogan eller har du ett tydligt  budskap att förmedla?

Genom att använda sig av flera olika verktyg kan du skräddarsy din utbildningskostym och lyfta fram dina styrkor. Du kan ha en egen blogg, skriva på andras bloggar eller ha en egen hemsida som visar upp vem du är och vad du har att tillföra till den vida världen.

Gå med i Student Node