Gå med i Student Node

Pia Holmstedt Englund lär ut några tips hur du genom andning klarar din dag på jobbet eller skolan lättare. Pia är grundare av företaget Andningspaus som har fokus på välmående och återhämtning.

Att vara fokuserad, lyhörd och på topp är dagens utmaning. Det är mycket information som tävlar om din uppmärksamhet på jobbet, inte bara viktiga deadlines, utan även alla möjliga ljud- och ljusintryck. Vårt nervsystem är uppbyggt för att vara på alerten och skydda oss från det som inte är bra för oss. Det är ju inte alltid som vi upplever stress, men kroppen kan ändå uppföra sig som det står en livsfarlig björn framför oss. Andningen blir snabb och ytlig, din syresättning och cirkulation försämras, vilket påverkar dig och din kropp negativt. För att klara av stresstopparna och tempot behöver kroppen återhämtning.

Enkel och verkningsfull återhämtning

Ett bra sätt att kommunicera med sitt autonoma nervsystem, det nervsystem som hanterar gasen och bromsen i ditt stressystem, är att bli medveten om hur du andas.
En stressad kropp har sin andning högt upp i bröstet, vilket är vanligt att många har. Alla mår bra av att andas längre ner i magen med vår största andningsmuskel – diafragman. Forskning visar att en djup och lugn andning balanserar ditt pH-värde och blodtryck, stimulerar blodcirkulationen, vilket skapar fokus och ger bra kemisk balans i hjärnan. Det stärker ditt immunförsvar, minskar ont i axlar samt ger en mängd andra positiva effekter som gör att du mår mycket bättre och blir både piggare och mer effektiv.

Stegen för en bra och återhämtande andning

Steg 1. Lägg en hand på magen och en på bröstet. Ta några vanliga andetag och känn efter var din andning sitter. Hamnar ditt andetag långt ner i magen eller högt upp i bröstet?

Steg 2. Det är enkelt att hitta sin diafragmaandning och jag rekommenderar att börja liggande på en plats där du kan slappna av. Slut dina ögon, stäng munnen och ta dina andetag med näsan, både på in- och utandning.

Steg 3. Lägg en hand på magen och andas in genom näsan. Styr dina andetag ner i magen och känn att magen blir stor som en ballong. När du andas in ska magen ut. Många av oss håller in magen hela dagen, vilket försvårar en bra och avslappnad andning.

Steg 4. När du känner att du har koll på att magen blir stor vid inandning låt ditt andetag fortsätta upp i bröstkorgen. Känn hur andetaget vidgar din bröstkorg utåt sidorna och bakåt så mycket som det bara går. När du inte får plats med mer luft släpp ut luften genom näsan med en lugn, fin och lång utandning. Din andning känns som en vågrörelse.

Steg 5. Att andas med långa, djupa andetag elva minuter per dag ger din kropp och ditt nervsystem en bra vila. När du andats djupa andetag i några minuter kommer du att märka att det blir ett mellan rum mellan utandning och din nästa inandning. Vila i det mellanrummet och låt kroppen bestämma när det är dags för nästa inandning.

Gå med i Student Node