Gå med i Student Node

Anton från Altran kom på besök hos oss. Han är Talent Acquisition Partner vilket gör att han ett brett, både operativt och strategiskt ansvar för att behålla kandidater. Vi fikar med honom och hör lite om hans jobb och synsätt på inom IT på kompetensförsörjning, rekrytering, jämställdhet och framtiden – vilka kompetenser behöver finnas? Och vad förväntar sig arbetsgivarna av dig när du går ut? Vem är deras drömkandidat helt enkelt?

Vad behövs i framtiden enligt Anton?

70 000 specialister kommer saknas år 2022. Det är alltifrån kodare, IT-arkitekter, interaktionsdesigners och liknande. Men dubbelkompetensen är väldigt viktig och intressant. Därför är ”gränslandsutbildningarna” som IT-ekonomi och annat  väldigt intressanta – du lär dig IT och förstår samtidigt affären.

Men oavsett vad som behövs, gör det du tycker är kul! Då blir du bra automatiskt och det är bra för dig själv och din egen utveckling men också för arbetsgivaren.

Vem är arbetsgivarens drömkandidat?

  • Motivation – Jobba inom ett område som du tycker är kul och inte bara har valt för att det var bra strategiskt för din egen del. Om du tycker ditt jobb är kul så kommer du göra ett bättre jobb, lära dig mer, trivas bättre, jobba effektivare och smitta av dig en positiv attityd till dina kollegor.
  • Potentialen hos kandidaten – Du behöver inte kunna allt som nyexad student, därför vill arbetsgivaren istället att du är snabb på att lära dig nytt och förstå saker på ett bra sätt.
  • Du ska ha med dig de teoretiska kunskaperna som bas, försök verkligen lära dig det du utbildar dig till så att inte målet bara blir att sätta varje tenta, men sen glömma alla kunskaper som arbetsgivaren vill att du har med dig. Så plugga för att få med dig en bra bas och försök lära dig dina områden på riktigt! En mogen och bra arbetsgivare förväntar sig sen inte att du ska vara självgående direkt utan vet att det finns lite upplärningstid, men det förutsätter att dem känner att du ändå hänger med på det som du ändå förväntas kunna från skolan.

Ta med dig de tre enkla tipsen ovan så har du kommit långt på vägen att bli en drömkandidat!

Gå med i Student Node