Gå med i Student Node

Hur lyckas du egentligen som IT-chef? Vad ska du tänka på om du senare vill ta den rollen? Vi intervjuar John Bojang som har varit IT-chef på både Academic Work och Randstad. Han har varit med om många situationer och ger dig dem viktigaste lärdomarna för att du som IT-chef i framtiden ska lyckas. Det krävs nämligen mer än att ”bara” ha social skills eller ”bara” vara riktigt grym på att programmera. Lyssna på intervjun nedan.

Sammanfattning om hur du lyckas som IT-chef

    • Du måste ha ett bra helhetsperspektiv. Förstå organisationen internt, hur fungerar den, vilka system bidrar med ett värde och hur används systemen och kopplas ihop med andra system?
    • Förstå andras situation. Om du tycker att ”kunder inte förstår någonting” eller att ”personalen som inte jobbar med IT är värdelös”, då måste du som IT-chef vara mogen nog att se till att du och dina utvecklare kommer ur sin ”bubbla” och sitt kunskapsområde för att förstå andra perspektiv och deras situation. Först då kan ni förklara för dem på ”deras språk” hur IT-systemen eller applikationerna fungerar eller hur säkerhetsrisker kan uppstå på ett sätt som dem kan förstå.
    • Var inte rädd för att ifrågasätta och ta egna initiativ. Då lär du dig och du kommer framåt, sitt inte bara i båten och gör som vanligt, då kommer du själv och organisationen inte utvecklas.
    • Hitta en bra balans mellan vad som behöver outsourcas och insourcas. Det som verkligen bidrar till värde och som är organisationens ”core” ska helst finnas internt så att man inte blir alltför beroende av andra.
    • Förstå organisationens legacy. Vilka system kan förnyas och vilka måste behållas? Inse vad som faktiskt måste vara kvar på grund av olika säkerhetsskäl eller program, som även dem är gamla, och bara kan kopplas in i det gamla systemen som finns.
Intervju med John Bojang om hur du lyckas som IT-chef.

Intervju med John Bojang om hur du lyckas som IT-chef

Gå med i Student Node