I samarbete med Consector träffar vi Jonas Ryberg, Vice VD på Consector, för att höra mer om hans resa, hans tips och råd för karriärinriktade studenter och även kring lån, Jonas expertområde!Jonas Ryberg, berätta kort om din bakgrund.
Jag har alltid varit intresserad av finans och började inrikta mig mot ekonomi i gymnasiet. Jag flyttade till USA för att studera en kandidatexamen i ekonomi på University of Miami. Efter 3 år kompletterade jag med en kandidatexamen i finans från Stockholms Universitet. I USA lärde jag mig mycket om att ta egna initiativ, samarbete, ledarskap samt hur jag skulle sammanfatta och kortfattat presentera projekt. I arbetslivet handlar mycket om att ta till sig information snabbt för att sedan sammanfatta och presentera. Detta är amerikanska skolor experter på att lära ut och jag ville behärska den egenskapen samt utveckla min engelska. Jag flyttade hem till Stockholm när jag erbjöds möjligheten att arbeta på Brummer & Partners. Jag började med en sommarpraktik som blev till en heltidstjänst vilken resulterade i att jag arbetade för bolaget i fyra år. Projekten som jag är mest stolt över att ha bidragit med var att utveckla erbjudandet och distributionen hos externa partners samt vara delaktig i lanseringen av Sveriges 19:e försäkringsbolag ”Brummer Life” år 2011. Men det bästa steget hittills i min karriär är att jag 2014 valde att starta mitt första bolag Consector som jag idag driver och är Vice VD för.
Berätta, varför skapade ni Consector?
Min hunger att skapa Consector växte fram hos min tidigare arbetsgivare. Jag noterade hur konsumenter värdesatte sin mellanhand inom pension och försäkring. När jag såg hur stolta konsumenterna var av att använda någon av de stora försäkringsförmedlarna så föddes idén till en mellanhand inom lån och krediter som kunden kunde vara stolt över. Inom försäkring fanns fullsortimentbutiker som kunde bistå konsumenten med att upphandla försäkringar mellan fler aktörer men för att låna pengar fanns ingen mellanhand som Consector. På kreditmarknaden fanns mellanhänder som fokuserade på enskilda vertikaler som privatlån men ingen aktör som arbetade med helheten. Så 2014 föddes idén om att skapa en helhetsleverantör inom låneförmedling och då startade jag och min medgrundare Pontus Holgersson bolaget. Vi hjälper konsumenter att upphandla alla typer av lån mellan flera banker. Därmed kan vi hjälpa till med bolån, billån, privatlån och kreditkort. På tre år har vi gått från idé till en organisation med ca. 40 anställda, hjälpt tusentals kunder att upphandla och omförhandla sina lån, skapat samarbeten med några av de ledande bankerna i Sverige och vi närmar oss lönsamhet.
Ni har nyligen lanserat appen ”Lånekoll”, hur fungerar den?
Lånekoll är en app vi skapande när vi identifierade att många av våra kunder saknade en överblick över sina lån. Idag har många sina lån utspridda hos flera leverantörer och med Lånekoll kan konsumenten samla alla lån och krediter i en app genom att inhämta låndata från flera banker. EU-direktivet PSDII som tvingar banker att dela med sig av kundens data till tredje part om kunden önskar det, spelar oss rakt i händerna. Många har idag ett billån hos en nischbank, privatlån hos en nischbank och bolån hos en storbank. Istället för att logga in på alla tre banker så ger Lånekoll en överblick. Därefter kommer appen med rekommendationer om hur man eventuellt kan sänka räntan. Vill man upphandla och omförhandla sina lån i appen så kan man även göra det. Vår tes i Lånekoll-teamet är att bankkontoren kommer gå samma död till mötes som videobutikerna. Precis som Netflix har utrotat videobutikerna så tror vi att digitaliseringen utrotar bankkontoren och då finns vår app Lånekoll där för att bistå kunden med assistans inom lån.
Har du några bra råd för studenter avseende karriären?
Det finns hygienfaktorer som alla bör efterleva för att komma långt och det är att jobba hårt och försöka göra mer än din konkurrens. Om du gör som alla andra så blir du som alla andra, därför måste du alltid göra mer och leverera bättre för att särskilja dig. Därefter är det viktigt att visa sin arbetsgivare att du är ansvarsfull. Med ökat förtroende blir arbetsuppgifterna mer mångfacetterade och utmanande. Förtroende skapar du genom närvaro, prestation och samarbete. Ett annat värdefullt tips är att engagera sig i sina medarbetare och nätverka inom bolaget. I och med att du spenderar majoriteten av ditt vakna liv på arbetsplatsen så är trivseln viktig för att du ska kunna prestera ditt bästa. Slutligen så vill jag betona vikten av försäljning. Alla bolag bygger på försäljning och nästintill alla arbetsroller har ett moment av försäljning t ex övertyga en grupp om att gå åt ett visst håll eller hjälpa en kund med ett problem. Därför rekommenderar jag alla som kan att praktisera försäljning i någon form innan de bestämmer riktning i arbetslivet.
Vad är de vanligaste misstagen hos unga när det gäller lån?
Många unga saknar kunskap om vad kreditvärdighet verkligen innebär och vad som påverkar kreditbetyget. Kreditbetyget är en persons, ett företags eller ett lands förmåga att betala sina skulder. Om du har lågt betyg så kommer du få svårt att få eller förhandla dig till ett bra lån eller liknande. För att hjälpa dig har jag sammanfattat det viktigaste som du ska ta med dig för att inte få ett lågt kreditbetyg:
- Antalet krediter – har du fler öppna krediter hos olika leverantörer så påverkar det din kreditvärdighet negativt. T ex om du har 5 st kreditkort och bara använder ett av dem så är det positivt för dig att stänga korten du inte använder.
- Användandet av krediter – om du övertrasserar din kredit varje månad så kommer det påverka din kreditvärdighet negativt. Försök därför att använda krediter med måttfullhet.
- Se till att betala räkningar i tid och undvik betalningsanmärkningar om du inte vill få sänkt kreditvärdighet.
- En stadigt ökande inkomst påverkar din inkomst positivt. Om din inkomst varierar mellan åren så kommer det påverka kreditvärdigheten negativt.
- Försök att inte byta bostadsadress för mycket, det påverkar kreditvärdigheten negativt. Om du flyttar runt mycket som student så kan det vara bättre att fortsätta vara skriven hos dina föräldrar.
- Gör inte för många kreditupplysningar, sök bara krediter när du ska omförhandla eller ta ett lån – aldrig i onödan!
- Undvik att köpa på avbetalning, det är samma sak som att ta en kredit till och du får ytterligare en fråga på din kreditupplysning. Denna bidrar negativt till din kreditvärdighet.
Så grundtipset är att ta hand om din kreditvärdighet och vara noggrann med de kreditupplysningar du gör.