Gå med i Student Node

Woho, nu är vi i samarbete med Microsoft och ska hälsa på deras kommunikationschef Johanna Snickars och höra om hennes karriär och bakgrund!

Häng med in till Microsoft för en intervju med Johanna Snickars, kommunikationschefen.

Häng med in till Microsoft för en intervju med Johanna Snickars, kommunikationschefen.

Berätta om din bakgrund

Under juli 2016 började jag på Microsoft som kommunikationschef. Jag har inte den där raka karriärsträckan när du utbildar dig till något och sen börjar direkt i branschen. Jag läste juridik, ekonomi, svenska, nationalekonomi och gick på journalisthögskolan, jag visste att jag älskade journalistik. Men under utbildningen kände jag att det var en otrygg arbetsmarknad. Med intresse för PR skrev jag därför min C-uppsats om ”medieträning och PR”, som var en annan bransch och fick då rätt kontakter i PR-världen.

När karriären satte igång jobbade jag på PR-byrå och hjälpte företag med sina kommunikationsstrategier och pr-planer. Den senaste tiden har jag sen varit på kundsidan och jobbade senast på Nordnet som nordisk PR-chef och nu på Microsoft som kommunikationschef. När jag började på Nordnet hade jag nog aldrig köpt en aktie i hela mitt liv. Till en början var det en jätteutmaning att förstå finansindustrin och språket över huvud taget. Det var jätteroligt och min uppgift som PR-chef var ju till stor del just att förstå allt och sen ”översätta” det på ett bra sätt till medierna, kunder och samhället så att de förstår vad vi gör. Dessutom hade jag ju sparekonomer som dedikerade talespersoner att arbeta nära, så det var ju både corporate communications och person-pr.

Jag har under årens lopp träffat många personer från Microsoft som imponerat på mig. Först trodde jag att Micrsoft var främst Windows och Officepaketet,vilket i första anblicken lät traditionellt och inte så spännande i mina öron. Men desto mer jag läste på, desto bättre insikt fick jag i hur mycket häftigt som händer på företaget. Så när jag såg att tjänsten ”kommunikationschef på Microsoft” blev utlyst så tänkte jag ”det här är drömjobbet”.

Hur är du som person?

Enligt flera personlighetsundersökningar är jag analytisk, strategisk, flexibel och en doer. Jag är bättre på att driva förändring snarare än förvaltning. Det är en röd tråd för mig att våga utmana mig själv och testa nya grejer. Det lirar väl med Microsoft som har som företagskultur att ha ett ”growth mindset”. Microsoft är, för att vara ett så stort bolag, väldigt tillåtande. Varje månad ska jag berätta för min Europachef vilka risker jag har tagit, man uppmuntrar alltså till risktagande! Jag fungerar som bäst när jag får frihet under ansvar och utrymme att utvecklas utan att vara för styrd av restriktiva policys som många företag har.

Vad är det mest utmanande du varit med om?

Krishantering – när allt ställs på sin spets och det är en förtroendekris för ett bolag. Att sätta strategin för hur ett företag tacklar krisen och berätta vad som hänt och hur det ska lösas. Det är verkligen ”make it” or ”break it” som gäller då och  i min roll är man ofta spindeln i nätet för vad man ska och inte ska säga och analysera hur marknaden kommer tolka och reagera på olika budskap. För att jobba med pr eller på en kommunikationsavdelning bör man gilla krishantering och kunna hantera stress,för det är en naturlig del i arbetet. Det är både läskigt och spännande eftersom ditt agerande kan få en extrem påverkan för hela bolaget. Det går snabbt att se om en strategi var rätt eller fel när medierna har fokus på dig…

Berätta om några spännande insatser du gjort

En av de mest lärorika saker jag gjort var när jag jobbade på ett försäkringsbolag och vulkanutbrottens askmoln från Island kom in över Europa. All flygtrafik stod still, folk var strandade överallt och hotellen var överfulla. Väldigt många frågor uppstod då om vilka försäkringar som gällde, telefonlinjerna var alltid på överkapacitet. Frågor kunde vara om man kunde få ta en taxi från exempelvis Grekland till Stockholm och få ersättning från försäkringsbolaget. Vi blev nerringda och behövde få ut svar och ett bra budskap, snabbt! Då skapade vi en WordPress-sida där vi lade in vanliga frågor och svar som vi hela tiden hänvisade till. Då blev det en hub för alla som hade frågor kring ämnet och vi var under en vecka en av Sveriges populäraste siter. Då märks det att du gjort ett bra jobb och att du måste omfamna tekniken för att lyckas. På den tiden hade knappt något försäkringsbolag en blogg till att börja med, men detta visade på kraften i det.

På Nordnet var vi första banken som lanserade enpodcast i och med Sparpodden. Vi provade oss fram, var först restriktiva i manus och innehåll, men utökade det mer och mer. Det gav extrem spridning och skapadet ett stort pr-värde, utan att vi lade in en krona i marknadsföring. Vi gjorde också kontinuerligt uppföljande undersökningar om vad lyssnarna ville höra så vi målgruppsanpassade innehållet och hade aktuella ämnen. Vi fick även Expressen att streama våra podcasts live bland annat från Almedalen, det var också kul och lärorikt.

Av det jag beskriver ovan handlar det ofta om att vara först ut – att våga, prova och realtidsregissera sig till framgång! Det går inte att förlita sig på en 5-års plan. Inom PR måste du kunna agera snabbt.

Johanna Snickars visar nya tuchskärmar.

Johanna Snickars visar nya touchskärmar, här Surface Studio.

Karriärtipsen från Johanna Snickars

  • När du skriver din uppsats, välj då strategiskt vilka företag du vill intervjua så att du får kontakt med personer och företag som du vill ha fortsatt dialog med senare, när du slutar skolan. Så gjorde jag och de kontakterna jag fick under uppsatsskrivandet på olika företag öppnade många dörrar för mig i karriären.
  • Tänk på när du kontaktar företag för att skriva uppsats på eller att söka jobb, hur du mailar varje företag. Det syns VÄLDIGT tydligt om du har kopierat samma text och har ett standardmail utan att skräddarsy det efter mottagaren, exempelvis läser jag väldigt ofta ”Ni verkar vara ett intressant företag att jobba på och jag….”. Läs på istället om företaget, förstå kulturen och sen fundera på hur du skulle kunna bidra – sen mailar du det! Då förstår vi att du lagt ner tid på att söka till just oss, gjort din research, har passion och dina chanser att få jobbet ökar.
  • När jag väl hade jobb, då frågade jag mycket efter hjälp både på arbetsplatsen och utanför inom andra branscher. Jag ber ofta om råd av mina kollegor. Det gjorde att några på företaget blev som informella mentorer för mig och det var ett bra sätt för mig att skapa ett nätverk. De flesta människor tycker det är kul att hjälpa andra och visa vad de kan, våga ställa frågor!
  • Våga satsa! Jag får många förfrågningar från studenter som vill göra praktik eller skriva uppsats på Microsoft. En lunch brukar jag åtminstone kunna avsätta så länge den som ringer är insatt i vad den vill göra hos oss. De som vågat har vi fått kontakt med, det skadar inte att sträcka ut en hand till arbetsgivaren du är intresserade av, var inte blyg! Jag själv kom in på Aftonbladet som 14-åring för att jag vågade fråga om jag kunde få  göra min prao där – det var en dröm!

Och att vara kvinna i tech branschen?

Jag har på många av mina jobb varit yngst. Och eftersom jag jobbat inom olika branscher har jag låg branschkunskap. Det är dessutom ganska svårt att komma in som både (1) ung (2) tjej i mansdominerade branscher, t ex tech eller finans. Då är man inte den där ”typiska” IT-personen, du sticker helt enkelt ut. Jag kände att jag behövde bevisa mig mer än andra för att komma in bra i både branschen och företaget. Men har du en bra chef som backar upp en, vilket jag hade, så växer du in i rollen. Det behövs fler kvinnliga förebilder i mansdominerade branscher så att tjejer kan se hur man tar sig framåt och att det är möjligt.

Vi på Microsoft utser varje år ”årets IT-tjej”. Många av dem är ganska ensamma som tjej på sina utbildningar, speciellt de mer tekniska. Så det finns verkligen ett behov av att få in fler tjejer i branschen. Vi ser att när tjejer väl provar att koda så gillar dem det många gånger. Jag själv provade det när jag var liten. Det har gjort att jag inte varit främmande för ny teknik eller ta jobb inom branscher som jag inte har någon erfarenhet av eller pluggat inom. Det mesta löser sig ju, bara man vågar!

Gå med i Student Node