Gå med i Student Node

Drömjobbet är svårt att få och många unga talanger och ambitiösa studenter undrar vad de ska göra för att nå dit. Talangen Mia Batljan har studerat IT och ekonomi på Stockholms Universitet. Batljan har varit aktiv i studentföreningen ”Föreningen Ekonomerna” samt intervjun fått jobb som managementkonsult på den välrenommerade Deloitte. Hon har sedan dess bytt jobb flera gånger och ställer upp på en intervju. För att ge dig som ambitiös och driven student heta tips på hur du får en bra start på karriären!

Berätta, hur kom det sig att du började studera ekonomi?

Jag började läsa företagsekonomi för att jag redan vid väldigt ung ålder var intresserad av börsen, sparande och aktier. Eftersom jag inte riktigt visste vad jag ville arbeta med i framtiden. Jag tänkte därför att företagsekonomi skulle ge mig en bra bredd samt att de gick hand i hand med mitt aktie-intresse.

Mia Batljan tipsar om hur du får drömjobbet.

– Sök inte jobb eller plugga till något ”bara för att det låter bra”. Bygg din karriär på en passion. Mia Batljan ger dig heta tips om hur du får drömjobbet.

Vad var viktigt för dig när du valde den första arbetsgivaren?

Jag hade fått en väldigt bra bild av Deloitte under min studietid. Vilket bidrog till att jag valde att söka jobb hos dem. För mig var det viktigt med en sund företagskultur. Där man satsar på sina anställdas utveckling, givande och lärorika arbetsuppgifter. Det var även viktigt att firman skulle vara internationell. Jag kände att allt detta fanns på Deloitte och där av valde jag dem!

Vad är ditt hetaste karriärtips till studenter för att få drömjobbet?

Att göra annat vid sidan av studierna, dvs. jobba extra, engagera sig ideellt i någon förening eller driv egna projekt vid sidan av. Då kan man nätverka och lära sig det ”sociala” som är extremt viktigt i arbetslivet. Sen visar man framtida arbetsgivare att man kan mer än bara plugga till ett prov. Sen tror jag även en annan sak är viktig, sök inte jobb eller plugga till något ”bara för att det låter bra”. Bygg din karriär på en passion eller något du brinner för, då kommer det bli roligare och enklare.

Du var med i er studentföreningen, Föreningen Ekonomerna. Varför?

Jag satt i styrelsen som Näringslivsansvarig i Föreningen Ekonomerna för att jag tycker det är en fantastisk plattform för studenter att nätverka med både andra studenter och framtida arbetsgivare. Jag gillade även att man kan driva egna projekt vilket är väldigt utvecklande och meriterande att ha gjort i ung ålder. Sen är Föreningen Ekonomerna en förening som sprider väldigt mycket glädje och gemenskap, jag kände att jag ville vara en del av det!

Vad tycker du är viktigast att ta vara på under studietiden?

All kunskap som finns tillgänglig. Jag önskar jag inte hade varit så stressad över att skaffa ett jobb och påbörja min karriär. Utan istället njutit lite mer av att ’här kan jag bara gå omkring och lära mig en massa saker för min egen skull’.

Hur gjorde du för att komma in på en så bra arbetsgivare som Deloitte?

Jag tror att jag hade fördelen att ha en kombination av både IT och Ekonomi vilket känns som om det är uppskattat på arbetsmarknaden idag. I övrigt så har jag alltid gjort något vid sidan av studierna så som drivit egna projekt, engagerat mig ideellt och jobbat extra. När jag sedan fick komma på intervju var jag mig själv; dvs. helt öppen med vad jag kan och inte kan. Men också mån om att tillägga att det jag inte kan idag längtar jag efter att lära mig!

Gå med i Student Node