Unga vill inte bli chefer
Vad roligt att du siktar på att bli chef, det är helt rätt marknad för dig just nu. Ända sedan en stor undersökning från Universum kom 2015 har marknaden varit oroliga för chefsbrist i framtiden. Det verkar inte vara tillräckligt många som vill arbeta som chef under sin karriär. Enligt Statistiska centralbyrån är endast 10% av svenska chefer under 35 år och i takt med att det sker stora pensionsavgångar så kommer det finnas goda möjligheter för dig som vill bli chef. I det här inlägget får du 7 bra tips på hur du kan gå tillväga för att komma närmare en chefsposition.
1. Som framtida chef behöver du jobba med ditt självledarskap
För att kunna leda andra behöver du börja med dig själv. True story. När du får kritik, när någon säger till dig att du har fel, när du förväntas hantera 1000 saker samtidigt så behöver du känna tillit till dig själv. Du behöver veta om dina gränser, dina förmågor och vad som får dig att stå stabil. För att andra ska känna tillit till dig och tycka om dig som chef behöver du vara trygg i dina värderingar och dina egna drivkrafter.
2. Utbilda dig inom chef och ledarskap
Det finns ett stort krav från young professionals att deras chef har mycket kunskap inom psykologi, pedagogik och mänskligt bemötande. Därför är det viktigt att du läser mycket, lyssnar på poddar, kollar på TED- talks och gärna går något form av ledarskapsprogram. Hoppa exempelvis på en kvällskurs samtidigt som du läser på universitetet.
Jag vill också tipsa om att du bör ha grundläggande koll på arbetsrätt och ekonomi. Många chefer förväntas ha ett hum om vad som gäller för anställningsavtal, LAS osv. I många chefspositioner ingår det ett även ett budgetansvar.
3. Intervjua och nätverka med intressanta personer
Sök dig till chefer som du får en bra feeling kring och som du kan lära dig av. Våga bjuda ut dem på lunch eller ses över en kopp kaffe. Våga fråga om de misstag som de gjorde som ny chef och vad deras bästa tips är för dig som är intresserad av att bli chef. Sätt upp ett mål kring hur många nya chefer du ska ha träffat under året och välj aktiviteter utifrån det.
4. Skaffa dig en mentor eller en coach
Inled en strukturerad relation med en mentor eller coach som kan hjälpa dig att röra dig framåt mot ditt mål. Det finns en del program som är gratis för dig, du kan hitta program exempelvis genom fackförbund. Dock vill jag tipsa om att faktiskt investera och betala för en mentor eller coach. Då får du en bättre garanti för att mentorn lägger ner sin fulla energi och uppmärksamhet på dig och du kan ställa helt andra krav. Om du är med i ett program som är ideellt kan du inte förvänta dig lika mycket av din mentor.
5. Bli själv en mentor
Att ha varit en mentor tycker jag är en bra merit inför framtiden. Genom att du hjälper till och guidar en annan person så får du träna dig på ledaregenskaper som feedback, coachning, uppmuntran och stöttning. Du får också träna dig på att lyssna aktivt och skapa relationer. Du kan exempelvis ansöka på: http://mentor.se/
6. Arbeta som chef och ledare ideellt
Det finns inget bättre sätt att verkligen träna upp sin ledarförmåga som att leda olika projekt ideellt. Eftersom du inte har något formellt avtal mellan dig och de du leder och ingen lön att erbjuda så behöver du arbeta mycket med det psykologiska kontraktet. Du behöver hitta andra medel än lön för att motivera.
7. Tänk på ditt personliga brand
Börja tidigt att fundera på personal branding. Skapa kanske en liten blogg som du kan länka till, lägg gärna ut tankar på LinkedIn eller annan passande plattform. Dessa blir sedan som en del av ditt CV och en del av ditt ”visitkort”. Var tydlig med vem du är och vad du kan så att du attraherar rätt erbjudanden. Du kan läsa mer om personal branding i ett annat inlägg som jag har skrivit genom att klicka här.
Läsa mer?
Sugen på att läsa mer 🙂
Här kommer två bra länkar till:
https://www.svd.se/darfor-vill-unga-inte-bli-chefer
https://chef.se/generationsvaxlingen-ar-har-dags-att-agera/
Kontakta mig 🙂
Jag är bara ett meddelande bort, antingen så mejlar du mig på anna@ledarskaphalsa.se connectar via LinkedIn eller så följer du mig via instagram @ledarskaphalsa
That´s it for know. Make it happen!
//Anna